Stäng fönster Hedemora kn, VIKMANSHYTTAN 2:7 VIKMANSHYTTANS KYRKA

Historik
Vikmanshyttans historia går tillbaka till 1500-talets slut då de tre första hammarsmedjorna anlades i bygden. Därefter följde en långvarig och intensiv industriell era som tog slut på 1970-talet med nedläggningen av ståltillverkningen.
Länge förblev brukssamhället utan kyrka trots det långa avståndet till Hedemora. På 1920-talet inleddes insamlingen av medel för uppförande av en kyrkobyggnad i Vikmanshyttan; men det skulle dröja ytterligare flera decennier innan projektet kunde förverkligas. När slutli-gen kyrkan uppfördes under mitten av 1960-talet var specialstålverket fortfarande i bruk, och utgjorde ryggraden i bygdens näringsliv. Tio år senare, 1976, kom beskedet om nedläggning.

Vikmanshyttans kyrka uppfördes mellan 1965 och 1966, efter ritningar av Jaan Allpere. An-läggningen kombinerar kyrka och församlingshem som är sammanbyggda men uppförda som två tydligt avvikande enheter. De skiljer sig åt genom material, form och karaktär men kyrko-rummet och församlingssalen kan förenas vid behov med hjälp av skjutdörrar.

För mer historik se kyrkan samt bifogad PDF.