Stäng fönster Sorsele kn, JILLESNÅLE 2:1 GILLESNUOLE KAPELL

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Jillesnåle (Gillesnuole) kapell i Sorsele socken är beläget på naturskön udde nära vatten. På platsen finns rester av en samisk kyrkstad med stugor och härbren. År 1674 uppfördes här det första kapellet, 1750 det andra och 1798 det tredje, det nuvarande, avsett för samerna. Det är en enkel timmerbyggnad av profan karaktär och liknar en lada. Grundplanen är rektangulär. Altaret står intill östväggen och mitt emot i västgaveln har ytterdörren sin plats. Dörren är gammal och dekorerad med inskuret, geometriskt mönster. 1858 upphörde användningen, kapellet flyttades och fungerade länge som loge. 1937-40 återfördes det till platsen, taket förnyades och en enkel inredning snickrades av omålad plank

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999