Stäng fönster Mjölby kn, VALLERSTAD 15:1 VALLERSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VALLERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen vid ett vägskäl en knapp mil norr om Mjölby på en svag höjd ute på slätten med vida utblickar. På kyrkogården finns ett bårhus. I anslutning till kyrkan ligger några jordbruksfastigheter och villor. I närheten återfinns den iögonenfallande, fornlämningstäta Lunds backe. Prästgården vid Olstorp.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, en halvrund sakristia i öster samt västtorn. I: De äldsta partierna i den befintliga kyrkan härrör från äldre medeltid. Kyrkans ursprungliga planform är inte känd. Ett torn, varav delar bevarats i den befintliga, hörde antingen till den ursprungliga anläggningen eller tillbyggdes kort tid därefter. Riven, förutom den nedre delen av tornet, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. II: Den nuvarande kyrkan uppfördes i tegel 1832-33 efter ritningar 1828 av byggmästare Abraham Nyström i Kristberg, intill den äldre kyrkans kvarstående torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsad, nyklassicistisk exteriör med rusticerade hörnkedjor och rundvälvda muröppningar. Långhuset har av ett plåttäckt sadeltak, den rundade sakristian ett kontak. Västtornet kröns av en kraftig kransgesims samt en flack huv med fyrsidig öppen trälanternin. Ingångar i väster via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet med sitt trätunnvalv har likaså bevarat sin nyklassicistiska prägel från byggnadstiden, även om vissa ingrepp skett vid restaurering 1950 efter förslag av arkitekt Erik Fant. Altaruppställningen, som tillkom vid Fants restaurering, är inställd i en grund nisch i korväggen. Altartavlan är målad av Mårten Eskil Winge och förvärvades 1890. För Nyström typisk dekor i terracotta på altarring, läktarbarriär och dörrar. Den runda predikstolen, läktaren och den slutna bänkinredningen härrör möjligen från tiden för kyrkans uppförande. Orgeln byggdes 1841.