Stäng fönster Falkenberg kn, ÅRSTAD 12:1 M.FL. ÅRSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ÅRSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i tätorten Årstad, med pastorsexpeditionen direkt i sydväst, på andra sidan vägen. Församlingshemmet ligger i anslutning, norr om kyrkan. Kyrkan och bebyggelsen ligger på gränsen mellan odlingsmark och skogsmark. Socknen består till övervägande delen av öppen odlingsmark. Årstad ingår i Ätradalens riksintresseområde (se Abilds sn).

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka med rektangulärt långhus, ett vapenhus i söder och ett trätorn i väster. Långhuset hade brutet yttertak, och trätornet var försett med huv och spira. Kyrkan torde ha utvidgats österut, varför dess ursprungliga östavslutning är oklar. Byggnaden revs i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1888-90 efter ritningar av arkitekt Claes Grundström. Kyrkan har korsformad plan bestående av ett rektangulärt långhus med polygonalt avslutat korparti, samt tvärskepp i nordöst och sydöst. I väster ett torn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Oputsad murverkskyrka i nygotisk stil. Murarna genombryts av spetsbågiga fönsteröppningar. Hela kyrkan är försedd med strävpelare och tornet kröns av en hög och spetsig spira. Huvudingång via tornets bottenvåning. Interiörens berövades mycket av sin nygotiska stilprägel vid en genomgripande restaurering 1959, då bland annat korfönstrens glasmålningar ersattes med tonade rutor i ramverk, och en altarmålning från den gamla kyrkan, utförd av Pehr Hörberg på 1780-talet, insattes i kyrkan.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I Hallands länsmuseum i Halmstad förvaras kyrkans gamla predikstol från 1500-talets slut.