Stäng fönster Kungsbacka kn, AXTORP 1:6 RIKSDAGSMANNAGÅRDEN I AXTORP

Historik
Gården är ett gammalt kronoskattehemman, känt sedan 1600-talet. Nuvarande byggnader har uppförts efter 1836 då byn Axtorp eldhärjades. Efter branden flyttades bebyggelsen från en intilliggande bergshöjd till nuvarande läge. Gården har ägts av samma släkt sedan 1700-talet och genom giftermål övertog Aron Christoffer Gunnarsson gården 1882. A C Gunnarsson föddes 1855 och kom med tiden att bli en betydelsefull person i Förlanda kommun och länet. Han representerade högerpartiet i riksdagen 1903-1911, var häradsdomare, landstingsman, kyrkvärd och hade dessutom en mängd olika kommunala uppdrag. Namnet "Gunnarssons" har gården fått efter honom och gården kallas också "Riksdagsmannagården".

Bebyggelsen är grupperad i en U-form runt en gårdsplan som öppnar sig mot öster. Byggnaderna består av ett manhus med tillbyggd källare i markplan och ett magasin på ovanvåningen. Invid bostadshuset ligger en i vinkel byggd ekonomidel. Manhuset har timmerstomme och ett ganska flackt takfall, täckt med tegel. Byggnaden är täckt med rödmålad locklistpanel. Fönstren är av två olika typer med två eller tre rutor i varje luft. Fönsteromfattningar och bågar är vitmålade och dörrarna blå. Källaren är murad av huggen natursten och magasinet ovanpå är timrat och klätt med locklistpanel. Manhuset är en sk framkammarstuga med förstuga, sidokammare, kök, stuga och härbre eller framkammare. Byggnaden ligger i öst-västlig riktning med huvudingången i norr, mot gårdsplanen.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Hallands län, 1994-12-16, Dnr 221-6277-93