Stäng fönster Kristinehamn kn, LILJEBÄCK 1:7 KRISTINEHAMNS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KRISTINEHAMN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Socknen utbröts ur Varnum 1642. År 1960 införlivades sistnämnda socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - När Kristinehamn 1642 fick sina stadsprivilegier flyttades den gamla sockenkyrkan i Varnum till en plats nära ån, c:a 300 m nordväst om Kristinehamns nuvarande kyrka. Den nuvarande stenkyrkan byggdes vid 1800-talets mitt som efterträdare till Varnums gamla kyrka och placerades mer centralt i staden.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den om- och tillbyggda flyttade träkyrkan från Varnum hade troligtvis av medeltida ursprung. I slutet av 1600- eller början av 1700-talet (möjligen 1680-tal) skall den ha utvidgats med korsarmar. Eventuellt hade den vid detta tillfälle redan ett torn. Den gamla kyrkan övergavs när den nya uppfördes. Ingenting återstår av den gamla kyrkan eller kyrkogården.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nya kyrkan byggdes 1847-58 efter ritningar av Carl Georg Brunius. Kyrkan är murad av tegel och har treskeppigt långhus med utbyggt, tresidigt avslutat kor samt dubbla västtorn; avdelad sakristia i långhusets nordöstra hörn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kristinehamns kyrka tillhör ett av de tidigaste exemplen i den svenska arkitekturhistorien på en konsekvent nygotisk stil. Byggnadens exteriör har blottade tegelmurar med rikt utbildade blinderingar och skarpt profilerade muröppningar. Ingång i väster samt på långhusets nord- och sydsida. Kyrkorummet är välvt i medeltida katedralstil. Vid kyrkans inre restaurering 1936-37, under ledning av Bror Almqvist, gjordes vissa förändringar av kyrkorummets disposition och fasta inredning; däribland avdelades sakristia i långhusets nordöstra hörn samt den konsekvent formgivna altaruppsatsen och predikstolen ersattes av barockarbeten, utförda 1717 respektive 1750, den senare sannolikt av Isak Schullström, från den gamla kyrkan. 1984 utfördes invändiga arbeten under ledning av arkitekt Ture Jangvik. Antalet sittplatser minskades och bänkarna byggdes om. I det södra skeppet inrymdes en "kyrka i kyrkan" samt läktaren underbyggdes.