Stäng fönster Linköping kn, RYSTAD 3:1 RYSTADS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RYSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Näsby införlivad 1784.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 8 km nordost om Linköping på en svag höjd med god utblick över det platta, fornlämningsrika odlingslandskapet. På kyrkogården finns ett bårhus och ett sockenmagasin. Norr om kyrkan ligger församlingshemmet och en i bruk varande skola. Kyrkan är omgiven av modern villabebyggelse. Den gamla prästgården ligger på Skälvs mark ca 500 m nordväst om kyrkan, i dag konstgalleri. I kyrkans närhet ligger också Bosgården samt Tuna Kungsgård. Vid Näsby finns ödekyrkogården tillhörig Näsby kyrka som revs efter sockensammanslagning med Rystad 1784.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med rakt avslutat korparti, en sakristia i norr samt torn i väster. I: Av medeltidskyrkan kvarstår endast mindre murpartier i det befintliga långhusets nord- och sydmur. Dess ursprungliga planform är inte känd. Sannolikt förlängdes långhuset i väster senare under medeltiden. Kyrkan hade även ett kraftigt medeltida torn. Under medeltidens senare del tillkom tegelvalv. Enligt Broocman skall kyrkan ha utvidgats på 1580-talet och byggnadsarkeologiska undersökningar har gett vid handen att den synes ha byggts ut åt norr. Under 1600-talets senare del uppfördes det Mörnerska gravkoret på kyrkans nordsida. Kyrkan revs till största delen 1799 i samband med att ny uppfördes på samma plats, mindre partier återstår dock i den befintliga kyrkans murverk, både i norr och söder. II: Den befintliga kyrkan uppfördes av byggmästare Peter Lindstrand och Måns Månsson Lindgren 1780-83 (invigd 1796), med återbruk av mindre partier av föregångarens murar i norr och söder. Ritningarna i sober klassicism har tillskrivits Olof Tempelman.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade och genombryts av rundvälvda muröppningar. Långhusets enkla sadeltak och korets valmade är täckta av skiffer, medan tornets huv med lanternin är spånklädd. Inner-taken är av trä. Restau-reringar 1903, 1936, 1961 och 1982 har varit av relativt återhållsam art och kyrkan framstår som välbevarad, bortsett från att östfönstret satts igen och en läktarunderbyggnad med bl.a. museirum tillkom 1961. Pehr Hörbergs altartavla är från 1796 med samtida inramning av Carl Fredrik Beurling. Denne har även utfört den nuvarande predikstolen. Orgelfasaden utfördes efter ritningar av Olof Tempelman, och ornamenten snidades av Beurling. Orgeln tillverkades 1783 av Pehr Schiörlin, verket byttes ut senast 1971. Orgelläktarens målning från 1806 med Davids orkester kopierar Hörbergs målningar i S:t Lars i Linköping. Bänkinredningen förnyades 1903.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Kyrkan har en ovanlig romansk dopfunt huggen i marmor som är av italiensk tillverkning och som skänktes dit 1956. Delar av kyrkans ursprungliga medeltida dopfunt har bevarats. Ett processionskrucifix av hög kvalitet finns kvar. Två senmedeltida altarskåp återfinns i kyrkan. Det större har hemortsrätt där, medan det mindre kommer från Näsby kyrka som revs 1784. Den gamla predikstolen från 1645 finns bevarad.