Stäng fönster Karlstad kn, FALKEN 8 TINGVALLAGYMNASIET (TINGVALLALÄROVERKET)

Historik
Efter den stora stadsbranden 1865 uppfördes vid Stora Torget och i dess närhet ett antal institutionsbyggnader - residens, rådhus, läroverk, stadshotell och frimurarloge - med monumental utformning. Tingvallaläroverket, färdigt 1869 och med dominerande placering vid torgets östra kortsida, är ritat av arkitekterna P G Sundius och C J Westergaard; den förre får också tillskrivas en betydande del i utformningen av den nya stadsplanen efter branden.
Byggnaden är uppförd av gult tegel med sockel och omfattningar m.m. av huggen sten. Mittpartiet mot torget är tre våningar högt, de båda sidoflyglarna har två våningar. De låga valmade taken är plåtklädda.
Framför läroverket mot torget finns en förgårdsartad parkremsa som är inhägnad av ett järnstaket.