Stäng fönster Vadstena kn, SLOTTSFOGDEN 9 APOTEK OCH MUSEUM

Historik
Apoteksgården i Vadstena är en handels- och borgargård med bebyggelse från medeltiden och följande århundraden som består av:
1. Apoteksbyggnaden vid Rådhustorget, en tvåvånings panelad timmerbyggnad under sadeltak med valmade gavelspetsar. Byggnaden uppfördes troligen vid mitten av 1700-talet som bostadshus, och inrymmer sedan 1800-talets senare del även apotekslokaler. Interiören har i flera omgångar ombyggts. Vid 1900-talets början tillbyggdes huset med ett trapphus mot gården.
2. Museibyggnaden består av två delar. Den äldre, västra delen, som har en bottenvåning av gråsten och en övervåning av tegel, är troligen identisk med det stenhus som omnämns i handlingar från 1560. Huset, som har valmat tak och synliga ankarslutar i fasaderna, inrymmer två tunnvälvda rum samt ytterligare ett rum med brädtak. Den östra delen, uppförd före 1828, är en reveterad timmerbyggnad under sadeltak. Hela byggnaden är putsad.
3. Bostads- och ekonomibyggnad vid Krabbegatan, troligen byggd på 1820-talet i två etapper. Den är uppförd i timmer, rödfärgad med vita knutar och foder och har sadeltak täckt med tegel.
4. Två rödfärgade envåninga ekonomibyggnader av timmer, den ena panelklädd. Huset inne på gården byggdes före 1894 och det åt Sjögatan mellan 1894 och 1914.