Stäng fönster Ragunda kn, STUGUBYN 5:16 STUGUNS NYA KYRKA

1882 beslutades det att man skulle bygga en ny kyrka med kyrkogård och stakat ut dess läge.

Det som idag är Stuguns stolthet, hemmasonen Påhl Pehrssons utsökta timrade rokokokyrka, hade blivit för liten för en socken som tack vare stora skogsbestånd och intensifierad handel med timmer utvecklades fort såväl välstånds- som befolkningsmässigt. Kyrkogården invigdes 1885 medan kyrkobyggnaden uppfördes åren 1894-96. Arkitekten, Carl Fredrik Ekholm i Stockholm, hade rekommenderats av Överintendentsämbetet och 1887 presenterat ritningarna på en nygotisk tegelkyrka som vann församlingens gillande. Byggnadsarbetena leddes av Sundsvallsbyggmästaren J E Björklund som lät uppföra kyrkans murar av tegel slaget på platsen. Ekholm ritade även den mindre, nygotiska träkyrkan i Marieby söder om Östersund och de båda kyrkorna har uppenbara likheter i plankomposition och utformning av tornet.