Stäng fönster Åre kn, HALLENS PRÄSTBORD 1:23 HALLENS KYRKA

HISTORIK FRÅN PROJEKTET SOCKENKYRKORNA. KULTURARV OCH BEBYGGELSEHISTORIA -

FÖRSAMLING 1995 - HALLEN

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i en jordbruksbygd med spridda gårdar i en sluttning på den södra sidan av Storsjön. Klockstapel byggd av Pehr Olofsson i Dillne 1756.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Under den befintliga kyrkans golv påträffades 1957 fragmentariska grundmurar efter en svårdaterad medeltida stenkyrka, varav partier av långhusets väst- och sydmurar ingår i den nuvarande kyrkan.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Nuvarande stenkyrkan uppfördes 1775-76 av byggmästaren Pehr Olofsson i Dillne, delvis med användande av gamla kyrkans murar. Kyrkan består av ett brett rektangulärt långhus med rakavslutat korparti i öster samt vidbyggnader för sakristia i norr och vapenhus i väster. Vid en genomgripande restaurering under ledning av en byggmästaren Bergström i Östersund 1891-92 uppfördes både vapenhus och sakristia av trä, varvid en tidigare stensakristia från revs. Båda dessa revs i sin tur 1956-58 och ersattes av nuvarande murade vapenhus och sakristia.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan täcks av valmat spåntäckt säteritak. Ytterväggarna är vitputsade. Fönstren är stora, rundvälvda med tresidiga dageröppningar. Ingångar i väster och till korpartiet i söder. Kyrkorummet täcks av ett spegelvalv med marmorerad kulförsedd taklist. Figurmålningar, troligtvis av Anders Berglin från 1780-talet, i innertakets speglar. Altaruppställningen är skulpterad av Johan Edler d.ä. 1790 och målad 1793 av Jonas Wagenius, som också utfört altarväggens skenperspektiv. Predikstolen av Johan Edler 1781. 1891-92 försågs interiören med dekormålning och bänkinredningen ersattes av öppna bänkar. Vid en restaurering 1956-58 efter ritningar av arkitekten Gösta Rollin avlägsnades dekormålningarna och nuvarande slutna bänkinredning insattes. 1960 tillkom orgelfasaden, på 1980-talet läktarunderbyggnaden.

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den vid Storsjöns södra strand vackert belägna medeltidskyrkan ansågs vid visitation 1763 vara för trång. 1775-76 utökades den till bredd och längd delvis med bibehållande av murverk från den äldre kyrkan. Byggmästare var Pehr Olofsson i Dillne, som även byggt klockstapeln 1756. Sakristia och vapenhus byggda 1956.

PLAN OCH MATERIAL - Tornlös salkyrka med rakslutet kor i öster och vapenhus i väster. Ursprungligen saknades vapenhus. Sakristia mot nordöstra hörnet. Huvudingång genom vapenhuset från väster, koringång från sydsidan samt separat ingång till sakristian från väster.
Materialet marksten med tegel i dörr- och fönsteromfattningar i själva kyrkan. Äldre murar ingår i södra och västra väggarna. Sakristians och vapenhusets väggar murade med tegel. Den ursprungliga sakristian, riven 1890, var byggd med marksten. Fasaderna putsade och avfärgade i ljust brungult. Taket belagt med rakskuren spån, ursprungligen med rödmålade spån.

EXTERIÖR - Ursprungsritningar saknas. Kyrkan företer många likheter med Ovikens kyrka, om- och tillbyggd av samma byggmästare några år tidigare. Kyrkan erhöll sitt första vapenhus, av trä, först i slutet av 1800-talet, det föregicks av ett mindre vindfång med ingång från sydsidan. Den nuvarande sakristian är den tredje i ordningen.

INTERIÖR - Rektangulärt kyrkorum med grårosa putsade väggar, vitmålat spegelvalv med kulfris mellan vägg och tak och därunder en bred grönrosa marmorerad list. I takets mitt oval spegel med marmorerad och profilerad list. Inom denna spegel en inre spegel med målat motiv "Kristi Himmelsfärd". I takets östra och västra del målningar inom fyrsidiga ramar med "Kristi bön i örtagården" respektive "Döden". Målningarna troligen utförda av Anders Berglin. Altaruppställningen skulpterad av Johan Edler d.ä. 1790, målad och förgylld 1793 av Jonas Wagenius, som även utförde skenperspektivet. De infällda tavlorna "Korsnedtagningen" och "Nattvarden" målade av Pehr Sundin 1807. Predikstolen snidad av Johan Edler d.ä. 1781 målad och förgylld av Berglin 1786-87. Predikstolstrappan av senare datum, troligen från slutet av 1800-talet.
Sluten bänkinredning utförd 1956 lik den ursprungliga. Läktaren, med marmorerade speglar i blågrått, byggd 1817 av Erik Månsson i Rösta. Orgeln byggd 1960. Den moderna orgelfasaden och läktarunderbyggnaden något främmande för kyrkorummet med dess i övrigt väl bevarade ursprungskaraktär.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 4 Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997