Stäng fönster Härnösand kn, TIMMERMANNEN 14 DOMKAPITELHUSET, HÄRNÖSAND

Historik
Initiativ till byggandet av ett särskilt gymnastikhus togs 1840 i och med att konsistoriet uppdrog åt gymnasiets rektor att till tomt inköpa urfabrikören Nordlanders kryddgård, som var belägen öster om gymnasiet i det sydvästra hörnet av "Norra Kyrkogatan" och "Gymnasiegatan". I november 1842 godkändes en ritning upprättad av C G Blom C:son. Ritningen visar ett tvåvåningshus med vind täckt av ett flackt sadeltak. Fasaden består av sju fönsteraxlar och artikuleras genom en bred liggande fasad sockelpanel som når upp till underkanten av bottenvåningens fönster. Ett våningsskiljande band löper mellan bottenvåning och övervåning. I vindsvåningen löper ett smalt våningsband interfolierat av små liggande fönster, en slags förkrympt mezzaninvåning. Två symmetriskt placerade entréer, den vänstra i form av en blindering, med överljus, omramas av breda, släta kapitälförsedda pilastrar vilka bär upp ett entablement som når upp i våningsbandets undre list. Bottenvåningens yta upptogs till mer än hälften av en gymnastiksal. Övre våningen bestod av "Musik- och sång sahl". Vid själva uppförandet ändrades ritningens fönsterstorlek i övre våningen och sadeltaket ersattes med ett valmat. I samband med uppförandet av den nya läroverksbyggnaden 1882 överläts gymnastik- och sånghuset till Domkapitlet som under samma decennium lät ändra byggnaden till kontors- och sessionslokal. 1925-26 genomfördes en ombyggnad efter ritningar av arkitekten D. Frykholm, då bl.a. en större sal i övre våningen delades upp till arbetslokaler för Domkapitlet. 1973 flyttades byggnaden till sin nuvarande plats söder om domkyrkan. I samband med flytten genomfördes en genomgripande renovering och ombyggnad.