Stäng fönster Varberg kn, GRIMMARED 13:1 GRIMMAREDS KYRKA

Historik
Grimmareds kyrka antas vara uppförd under medeltiden. Dess tresidiga koravslutning uppfördes 1803 och västtornet tillkom 1813. Under mitten av 1700-talet utfördes en apostlaserie på läktarbarriären av Detleff Ross. Ross antas samtidigt ha målat även taket.
1862 restaurerades kyrkan. Nu tillkom bl a den nuvarande predikstolen tillverkad av Johannes Andersson från Mjöbäck. Samtidigt lades ett nytt innertak, varvid det gamla, vilket antas ha varit målat av Detleff Ross, förstördes.
1879 tillkom en ny altaruppsats samt tillhörande kors med mantel och törnekrona.
1925 restaurerades kyrkan invändigt. Vid tillfället försågs kyrkan med sin nuvarande bänkinredning, vilken ersatte en äldre inredning med målade bänkgavlar och dörrar. Av den äldre bänkinredningen finns rester kvar i nuvarande klockarbänk. I kyrkan finns även en äldre, dekorativt målad brudbänk.
1955 försågs kyrkan med ny orgel tillverkad av Liareds orgelbyggeri. Orgeln ersatte en äldre byggd av Kaspar Thorsell, Gbg.
1959 skedde en utbyggnad av sakristia mot norr i anslutning till koret, efter förslag från 1958 utarbetat av arkitekt E Christensen, Varberg.
1963 utvidgades kyrkogården (äldsta gravvård från 1966) och parkeringsplats anlades. Förslag av länsarkitektkontoret i Vänersborg.
1975 utfördes en utvändig renovering av kyrkan med spritputs. Putslagningar utfördes med kalkbruk och avfärgning med kalkfärg Arbetet utfördes efter förslag av ingenjör Arne Lundgren.