Stäng fönster Vimmerby kn, KVILL 11:2 M.FL. ÖSJÖFORS HANDPAPPERSBRUK

Historik
Ösjöfors handpappersbruk är beläget ca 25 km nordväst om Vimmerby i Norra Kalmar län, inte långt från gränsen mot Östergötland. Husen som är timmerhus, är grupperade runt ett gårdstun, invid Stångån. Platsen är omgärdad av skog, madmarker och närmast bebyggelse i öppen mark.
Förutom själva bruksbyggnaden som är från tiden mellan 1777 och 1800-talets början, finns på platsen en mangårdsbyggnad från1790-talet, ett magasin, en ladugård, en mjölnarstuga, en f.d. smedja och ett svin- och hönshus.
Ån var en nödvändig förutsättning för bildandet av ett pappersbruk på 1700-talet. Mot slutet av 1800-talet fanns mellan 100 och 150 pappersbruk i Sverige, och närmare 50 av dessa låg i Småland. Det lilla bruket Ösjöfors va r ett av de sista svenska handpappersbruken som höll ut till 1926 vid sidan av de stora maskinella bruken som dominerat på 1900-talet.
Grundaren till Ösjöfors handpappersbruk var bonden och trumslagaren Lars Dristig. Han drev bruket till 1844 då familjen Bergholm tog över. De drev Ösjöfors under tre generationer till 1926 då driften lades ned och Tekniska museet inköpte bruket.
Rumskulla hembygdsförening stod för verksamheten i Ösjöfors fram till 1984 då stiftelsen Ösjöfors handpappersbruk bildades. I stiftelsen ingår Vimmerby kommu, MoDo Silverdalen, Svenska Cellulosa- & pappersbruksföreningen samt Sveriges Tekniska museum.
Idag hålls Ösjöfors handpappersbruk öppet för turister sommartid med guidning och demonstrationer från delar av tillverkningsprocessen. Man har försökt hålla kunskapen om att göra papper för hand vid liv genom att ha kurser på Tumba bruk och genom att elever vid Konsthögskolans grafiklinje och konstnärer från Lessebo bruk praktiserar på Ösjöfors och visar turister hur produktionen går till. Ösjöfors är således idag ett välfungerande arbetslivsmuseum.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Kalmar län, Beslut om byggnadsminne 1993

Bruksbyggnaden brann ner till grunden 2005-08-27.