Stäng fönster Sundsvall kn, HOVRÄTTEN 2 HOVRÄTTEN FÖR NEDRE NORRLAND

Historik
Byggnaden för Hovrättens för Nedre Norrland räkning utlystes till arkitekttävling av Byggnadsstyrelsen 1946. Våren 1947 erhöll arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius uppdraget att rita färdigt sitt tävlingsbidrag kallat "Ariel". Byggnaden placerades vid Bünsowska tjärnens västra sida med huvudentrén vänd mot öster. Hovrätten uppfördes i två våningar och bestod i sitt ursprungliga uppförande av två olika delar, i den södra förlades arbetslokalerna och i den norra allmänhetens rum. Däremellan skjuter det höga mittpartiet med entréhall och sessionssalar upp. I souterrängvåningen fanns arkiv och arrestlokaler. På tomtens nordvästra del förlades en vaktmästarbostad. Båda byggnaderna uppfördes med rött fasadtegel och sadeltak belagda med koppar.

Huvudbyggnaden är murad med s.k. gotiskt förband, vaktmästarbostaden murad med en variant av blockförband. Hovrättsbyggnaden är en god representant för den funktionalism som under 1940-talet förfinades och utvecklades till den folkhemskära byggnadskonst vi vant oss vid under åren fram till 1960-talets början. 1993-94 genomfördes en utbyggnad mot norr. Genom en glasad länk i två våningar placerades en lika hög kontorsbyggnad i vinkel mot huvudbyggnaden invid tomtens norra gräns.