Stäng fönster Uppsala kn, ERIKSBERG 9:18 ERIKSBERGSKYRKAN

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Eriksbergskyrkan i Uppsala ligger i en sydlig utkant av centrala staden, nära både flerfamiljshus och grönområde. Kyrkan byggdes 1960 efter ritningar av Sten Hummel Gumaelius. Den utgör östra delen i ett huskomplex kring en fyrlängad gård vars övriga flyglar utgörs av församlingsbyggnader. Ett klocktorn reser sig i nordöstra hörnet. Kyrkorummet är en treskeppig sal med mycket smala sidoskepp, kor i söder och huvudingång i norr. De putsade murarna av lättbetong står under ett högt, brant sadeltak med plåt. Altarmuren har ett fönster med glasmålning av Jan Brazda. Sydingången för närmast till ett litet utrymme, brukat som vapenhus. Kyrkorummet täcks av ett högt trätunnvalv. Väggen mot gården är glasad. Ovanför altaret hänger ett polykromt träkrucifix av Erik Jerkeman.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1999

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkan byggd på övre delen av en sluttande tomt med församlingsdelen utbyggd nedåt med souterrängvåning under en kringbyggd terrassgård. Murverk av lättbetong med vit spritputs som även gäller kyrkorummets murytor. Det högvälvda taket över bänkkvarteren av obehandlad granpanel. Golvet lagt med rött, planslipat och oxanoljeimpregnerat tegel. Litet vapenhus, mittgång och sidogångar med minimal takhöjd. Koret en del av långhuset med litet, rektangulärt färgglasfönster av Jan Brazda över altaret mot söder. Glasvägg i sidogången mot gården längs hela bänkkvarteret. Glasväggar även mot korridoren runt gården med anknytning till kyrkorummet och trappa i klocktornet på nedsidan med souterrängentré.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990