Stäng fönster Östhammar kn, MORKARLA 1:1 MORKARLA KYRKA

Historik
Kyrkan är en typisk senmedeltida upplandskyrka, sannolikt från perioden 1430-60 med normal öst-västlig orientering. Den rektangulära byggnadskroppen bär upp ett högt och brant sadeltak. I söder skjuter vapenhuset ut. Det är uppfört i direkt anslutning till kyrkobyggnaden i övrigt. (Ahlbäck 1969, tillägg) På norra sidan finns den vitkalkade sakristian. Den blev ombyggd 1778 och försågs då med ett brutet och valmat tak. Kyrkobyggnaden i sin helhet fick ny takbeklädnad 1911, då de gamla svarttjärade spånen byttes ut mot skifferplattor. Man kan vara tacksam att de, som då ville ha plåt på kyrktaket inte fick sin vilja igenom. Skiffret förmedlar ju något av samma färg och fasetterade verkan som det ursprungliga spåntaket. Vindskivorna är plåtklädda och taknocken helt av plåt.