Stäng fönster Östhammar kn, MORKARLA 1:1 MORKARLA KYRKA

Historik
Morkarla kyrka har rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. På en liten kulle vid kyrkplatsen står en klockstapel, uppförd 1748. Kyrkan uppfördes under senmedeltiden, sakristian är dock äldre, och härstammar eventuellt från 1200- eller 1300-talet. De blottade murarna består av natursten, tegel har använts till omfattningar samt översta delarna av långhusets och vapenhusets gavelrösten. Kyrkan täcks av ett brant sadeltak, den vitputsade sakristian har brutet och valmat tak. Kyrkorummet nås via vapenhuset. Kyrkans medeltida exteriör är välbevarad. Fönstren förstorades 1745, och sakristians nuvarande tak tillkom vid en ombyggnad 1778. Interiören präglas främst av kalkmålningarna, som enligt Rhezeliuz utfördes 1584 av Erik Nilsson. 1897 förändrades interiören i nygotisk stil vid en restaurering under ledning av arkitekten J. A. Ekholm. Kyrkans ursprungliga karaktär återställdes i möjligaste mån vid en omfattande restaurering 1955-56 efter program av arkitekten Erik Fant. Östfönstrets insida murades igen, målningarna, som överkalkades första gången 1740, avtäcktes och konserverades, bänkinredningen gjordes om, och fick bänkdörrar som kopior av gamla bevarade dörrar från 1750. Vidare tillkom bänkpyramider efter ritningar av arkitekten Jörgen Fåk.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996