Stäng fönster Uppsala kn, FARINGE 4:1 FARINGE KYRKA

Historik
Den lilla kyrkan i Faringe är belägen på en stigning i terrängen vid en biväg mellan Uppsala och Hallstavik. Murarna är av natursten, putsade både utvändigt och invändigt. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med fullbrett, rakavslutat kor i öster, vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Långhus och vapenhus har sadeltak medan sakristians tak är avvalmat. Takmaterialet är plåt. Ännu brukas den ursprungliga portalen i vapenhusets sydgavel. Fönsteröppningar från kyrkans tillkomsttid är bevarade i både öst- och västgaveln. Kyrkorummet uppfördes troligen omkring 1500. Vapenhuset tillfogades något senare. 1755 uppfördes en ny sakristia på grunden av den gamla, som kan ha byggts till en äldre kyrka av trä på samma plats som stenkyrkan. Valven slogs samtidigt med kyrkans uppförande. Idag återstår endast fragment av de kalkmålningar, som utfördes 1515 av Lars målare, borgare i Uppsala. Spåren efter motiven är bäst synliga i vapenhuset. 1929 monterades åter läktarbarriären från 1600-talets mitt, sedan den påträffats i klockstapeln. Samtidigt gjordes vissa förändringar av den slutna bänkinredningen från 1714.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996-1999