Stäng fönster Sölvesborg kn, UNGERSBACKE 13 GAMLA FATTIGHUSET I SÖLVESBORG

Historik
I början av 1820-talet stod fattighuset i Sölvesborg färdigt att tas i bruk. Bygget bekostades delvis med medel från konungen, Karl XIV Johan, som 1819 hade besökt staden.
Fattighuset uppfördes utanför stadens västra tull i sluttningen upp mot Möllebacken, inte långt från det dåvarande tullhuset och stadsdammen - "Korran".
1839 renoverades huset för första gången, men troligen rörde det sig inte om några mer omfattande åtgärder. I brandförsäkringshandlingar från 1858 beskrivs huset innehålla förstuga, sex rum och två kök. Enligt uppgift beboddes fattighuset av omkring 30 personer kring 1800-talets mitt.
Från omkring 1940 användes inte byggnaden längre som fattighus. Istället kom byggnaden att inrymma Sölvesborgs och Listers härads fornminnesförenings samlingar.
1905 hade bebyggelsen tätnat kring fattighuset. Bl a stod den nya folkskolan färdig detta på Möllebacken norr om fattighusgården. Idag ligger ett villaområde som huvudsakligen består av en- och flerfamiljshus, uppföra kring sekelskiftet och framåt.
Gamla fattighuset är uppfört av råhuggen gråsten. Väggytorna är slammade och avfärgade med järnvitriol. Interiört finns gamla snickerier, t.ex. dörrarna på bottenvåningen, två kakelugnar, spishäll m.m. bevarade från byggnadstiden. Planlösningen har i stort sett bevarats intakt. Vindsvåningen däremot inreddes i slutet av 1940-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1996-11-12, Dnr 221-7054-95