Stäng fönster Sollefteå kn, RESELE PRÄSTBORD 1:22 RESELE KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - RESELE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken, omtalad 1314 (DS 1946).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i Ångermanälvens övre dalgång. Kyrkan ligger i odlingsbygden på en höjd ovanför älven vid en äldre väg, som går genom det kuperade odlingslandskapet nära älven. Vid den nya kyrkan finns en rundbågig murad stegport med järngrindar. Närmaste bebyggelse finns i byn Myre med vacker, öppen odlingsbygd och betes- och slåttermark på de höga, branta nipkanterna.

RASERAD KYRKA / RUIN - I. Medeltida salkyrka av gråsten, med spåntäckt tak och dito gavelröste i öster. Kyrkan fick en ny sakristia 1770 av Per Zackrisson i Kubbe. En medeltida Kristusbild från ett triumfkrucifix finns i Länsmuseet Murberget liksom en senmedeltida madonna, båda defekta. Runt korfönstret fanns en snidad omramning med två profilörer, gjord av Jon Göransson-Westman 1763, och predellan utgjordes av en oljemålning av Abraham Segerström från Härnösand. Predikstolen var utförd av Jon snickare 1686. Fragment av kyrkans inredning förvaras i den nya kyrkans torn. Kyrkan revs när den nya stod färdig.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II. Ny kyrka på annan plats byggdes 1834-41 under ledning av byggmästare Lars David Geting efter ritningar av Axel Nyström. Kyrkobyggnaden, som är uppförd av gråsten, är rektangulär och har torn med sakristia i öster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Tornet har ett flackt tak samt en öppen lanternin. Kyrkans fasader är vitputsade och ingångar finns i väster och söder. Kyrkorummet täcks av ett välvt innertak med plant mittparti. Altartavlan av Albert Blombergsson från 1842 inramas av marmorerade pilastrar som bär en båge med förgyllda änglahuvuden. År 1860 fick kyrkan bl a ett nytt altarbord av sten. Över dörrarna till sakristian, den södra en skendörr, kröns av snidade och förgyllda emblem, skurna av Zackris Näsström och Zackris Persson. Predikstolen från 1840 har tillverkats av Salomon Hägglöf från Häggenås i Jämtland, som också gjorde dopängeln 1849. Bänkinredningen är sluten i tre kvarter och på de främsta bänkarna står förgyllda urnor med eldslågor. Orgelfasaden från 1906 är ritad av Agi Lindegren. Även ny altarring och ny orgel tillkom 1906. 1917 installerades vindfång i tornet samt nya dörrar och ny läktartrappa. Fasaderna lagades och omputsades vid en restaurering 1952-53, samtidigt som bänkinredningen förändrades och en underbyggnad gjordes under läktaren efter ritningar av arkitekt Erik Fant. Åren 1981-82 gjordes en inre renovering och bänkinredningen fick ny färgsättning efter förslag av arkitekt Tore Virke.