Stäng fönster Karlshamn kn, TENNISHALLEN 2 M.FL. TENNISHALLEN

Historik
I början av 1930-talet initierades uppförandet av en tennishall i Karlshamn. En särskild förening, Karlshamns Idrottshall Förening Upa, bildades 1935 för att påskynda dessa planer.
1937 uppfördes tennishallen i Karlshamn. Den ritades av arkitekt Birger Lindberg på arkitektfirman Hagstrand & Lindberg i Stockholm. Hallkonstruktionen uppfördes med längsgående, fribärande limträbågar i en teknik som kallas "system Töreboda". Byggmästare var firman Karl M Olsson & Son.
Finansieringen ordnades genom andelsköp i föreningen. Totalkostnaden var ungefär 100.000 kronor. Föreningen erhöll ett bidrag från Tipstjänst om 15.000 kronor, på vilkor att hallen förutom tennis skulle möjliggöra även andra sporter som badminton, handboll, bordtennis, brottning och gymnastik kunde utföras här.
Byggnaden innehöll ursprungligen också en vaktmästarbostad, som f.ö. byggdes till med ett rum i början av 1960-talet. 1973 sålde föreningen tennishallen till Karlshamns kommun.
Tennishallen är exteriört och till stora delar interiört mycket välbevarad sedan byggnadstiden. Den är uppförd i ren funktionalistisk arkitektur där de olika byggnadsdelarnas funktion lätt kan avläsas. Ytterväggarna är locklistpanelade och taket täcks med takpapp.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 1997-07-07, Dnr 221-775-96