Stäng fönster Jönköping kn, HJORTEN 3 FRANCKSKA GÅRDEN

Historik
Sedan 1930 har Franckska gårdens huvudbyggnad inrymt delar av Andrémuseets samlingar. Namnet härrör från 1800-talet, då gården ägdes av handelsmannen Johan Jacob Franck. Dottern Valborg drev här mellan 1875 och 1925 en privat samskola. Fastigheten har ett centralt läge och torde vara en av de första som bebyggdes när Gränna stad erhållit sina privilegier 1652. Ägarlängden kan föras tillbaka till 1660 då tomten ägdes av en fällberedare Johan Persson, som uppförde ett boningshus i väster samt en ladugård och andra uthusbyggnader utmed gränden i söder. Delar av det äldsta boningshuset kan möjligen ingå i nuvarande huvudbyggnaden vid Brahegatan, det bäst bevarade exemplet på Grännas äldsta träbebyggelse. Den är uppförd av timmer i en och en halv våning med något utkragad övervåning. Denna utformning tillkom troligen vid 1700-talets mitt, då byggnaden höjdes med några timmervarv. Troligen brädfodrades den även vid denna tid och ett äldre torvtak byttes mot tegel. Fasaden har linoljefärgad gul locklistpanel med vita snickerier. Huvudbyggnaden är sammanbyggd med en envånings uthuslänga med samma fasadbehandling mot Brahegränd.