Stäng fönster Motala kn, ASK 19:1 ASKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ASK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i ett vägskäl 5 km sydöst om Motala. Den är placerad högt i landskapet, på en ås med vid utblick över det öppna slättlandskapet. Den byggda miljön består i övrigt av en f.d. skola samt några moderna villor söder om kyrkan. Söder om kyrkan återfinns också det gamla komministerbostället, Prästekulla.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan är uppförd av kalksten och består av ett rektangulärt långhus, ett smalare kor med absid, sakristia på korets nordsida och vapenhus på långhusets sydsida; över långhusets östra del reser sig ett torn. Kyrkans kärna, med östtornet, härstammar från 1100-talets senare hälft. Sakristia och vapenhus tillkom troligen under medeltidens senare del.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan räknas till landskapets förnämsta och är en av tre östgötska romanska östtornskyrkor. Ask är den enda av dem som bevarats med sin ursprungliga planform. Tornet är brutet i flera fall och smalnar av uppåt. Ett romanskt fönster i långhusets sydvägg är synligt efter en sänk-ning av vapenhusets tak. Spår efter en fönsteröppning på nordsidan påträffades 1950. På en Brennerteckning syns en litet skjul med pulpettak byggt framför korets sydportal som möjligen kan vara avsett till benkammare vid gravöppningar. Portalen har sedermera blivit igensatt. Andra förändringar består i fönsterupptagningar under 1700-talet, avlägsnandet av ljudgluggarnas kolonetter, flyttning av dörren till torntrappan från sydmurens insida 1736 samt tillkomsten av den nuvarande tornspiran 1745. Ingång i söder via vapenhuset. Kor och absid har ursprungliga valv. Långhuset välvdes under 1400-talet, samtidigt fick triumfbågen sin spetsbågsform. Kyrkans kalkmålningar härstammar från 1400-talets senare del och har tillskrivits mäster Amund. De överkalkades 1705, men framtogs 1950 vid en restaurering under ledning av Erik Fant. Då sattes även långhusets fönster igen liksom absidens östfönster och orgelläktaren slopades. Samtidigt förnyades inredningen till viss del. Ändå har kyrkan stått relativt oförändrad sedan medeltiden, och Fants restaurering strävade närmast efter att osynliggöra en del tillägg från efterreformatorisk tid. Predikstolen är från 1741, tillverkad av snickaren Blomberg i Vadstena och målad av Stolz från Vadstena. Orgeln byggdes 1950 och ersatte en äldre.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkans vapenhus förvaras en senmedeltida tysktillverkad pietà, som lokalt kompletterades med bifigurer och ett skåp redan under medeltiden. En senmedeltida Mariaskulptur står på en konsol på nordväggen. Ett skadat senmedeltida processionskrucifix är också bevarat, liksom ett mindre krucifix i mässing från omkring 1200. Dopfunten av röd kalksten är från 1660 och härrör från en Skänningeverkstad. Till de mer ovanliga inventarierna hör kyrkans välbevarade senmedeltida klockor.