Stäng fönster Växjö kn, ÖJA-GRANSHOLM 5:1 ÖJA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Kyrkan uppfördes 1852-54 på en ny kyrkotomt ca 1 km väster om den gamla kyrkplatsen, som bevarats som ödekyrkogård. Den gamla kyrkan, som utgjordes av en medeltida stenkyrka, hade länge ansetts för liten och tillbyggnad diskuterades redan vid 1800-talets början. 1841 begärdes dock ritning till nybyggnad. Förslag från ÖIÄ förelåg 1843, utarbetat av Johan Carlberg. Tvist om kyrkans placering ledde till att arbetena påbörjades först 1852 med murmästare Jonas Malmberg som ansvarig ledare. Kyrkan invigdes den 9 september 1855 av biskop Christoffer Isaac Heurlin.

PLAN OCH MATERIAL - rektangulärt kyrkorum med kor och utbyggd, halvrund sakristia i väster och torn i öster. Huvudingången är belägen i tornet. Långhuset är försett med två portaler, en på vardera långsidan. Sakristian har separat ingång i väster. Planen följer 1843 års ritning frånsett att långhusets längd ökats och därmed två fönsteraxlar tillkommit ytterligare. Uppförd av sten, spritputsad och vitkalkad med slätputs på lister och omfattningar. Sockelpartiet frilagt. Taktäckningen utgörs av skiffer, på absid och torn dock av kopparplåt. Lanterninen inklädd med vitmålad, galvaniserad plåt, på luckorna svartmålad plåt.

EXTERIÖR - Exteriören, som är rent nyklassicistisk, följer Carlbergs ritning. Ett tillägg till tornets utformning är att den kraftiga taklisten dragits upp runt urtavlor, som placerats här redan från början i form av blindtavlor. Urverk insattes först senare. Tornportalen omges av en klassicerande omfattning med slätputsade pilastrar och entablement, helt utförd enligt Carlbergs ritning. Lanterninen är numera sluten. I övrigt är exteriören oförändrad.

INTERIÖR - Interiören präglas av de förändringar som skedde i samband med 1972 års renovering. Altartavlan, som visar Kristi förklaring, är en kopia efter Fredric Westin och utförd 1873 av Ludvig Frid. Den inköptes 1876 och placerades i en klassicerande inramning, utförd med Carlbergs ritning från 1843 som förebild. Sakristiedörrarnas höga överstycken tilllkom sannolikt samtidigt. Till den ursprungliga inredningen hör predikstolen, samt delvis den slutna bänkinredningen och orgelläktaren, som numera är försedd med inbyggnader. Orgeln tillkom 1865. Den nuvarande färgsättningen i kraftigt blått och vinrött, som är helt främmande för inredningens stilkaraktär, tillkom 1972.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993