Stäng fönster Lycksele kn, ÖRTRÄSK 45:1 ÖRTRÄSK KYRKA

Historik
Örträsk kyrka tillhör de bäst bevarade i nyklassisk stil i övre Norrland. Den ligger omgiven av skog i utkanten av en mindre tätort. Kyrkan uppfördes 1849 av samme byggmästare, Erik Jonsson, som byggt Vilhelmina kyrka och troligen efter samma ritningar som Axel Almfelt utfört till denna. Örträsk kyrka är en långhuskyrka av timmer, utvändigt klädd med pilasterindelad panel, torn i väster och tillbyggd sakristia i öster. Även interiören är panelklädd. Tunnvalvet är helt bemålat med skenperspektiviskt kassettmönster. Altarväggen pryds av ett arkitekturmåleri i skenperspektiv, troligen utfört av Karl Erik Holmström 1849. Det omramar altartavlan som detta år överfördes från Lycksele kyrka och är signerad "P. E. Fiellström pinxit 1738". Inredningen är välbevarad med bl a slutna bänkar. Orgelläktaren byggdes 1909 efter ritningar av Torben Grut. Vid en allmän upprustning 1967 efter ritningar av Bengt Lidström tillkom läktarunderbyggnaden.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-1998