Stäng fönster Sundsvall kn, NOLBY 7:122 SVARTVIKS KAPELL

FÖRSAMLING 1995 - NJURUNDA

BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: -

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Njurunda som kapellförsamling 1854, uppgått i Njurunda 1906. Befolkningstalen för Svarvik ingår i Njurunda.

LÄGE OCH OMGIVNING – Svartviks f.d. sågverkssamhälle är beläget vid kusten ca 10 km söder om Sundsvall.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Brukskapellet byggdes 1848-49, bekostat av James Dickson. Det var avsett att tjäna både som kyrka, skola och lärarbostad och saknade ursprungligen egentligt kor. Ett torn uppfördes 1872 i norr och 1917 fick byggnaden ett tresidigt korutsprång också i norr. Kapellet har nord-sydlig orientering. Formen är rektangulär med koret i norr och ett vapenhus i söder. Koret omges av sakristia och förrådsrum.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Träbyggnad med vitputsade väggar. Exteriören har sedan 1872 nygotisk prägel med spetsvinklade fönsteröppningar och torn med kort spira. Interiören nar inredning och dekormålning i nygotik och nyrenässans, i allt väsentligt tillkommen vid restaureringarna 1872 och 1917. Sedan 1872 har kyrkorummet öppen takstol (tidigare fanns en övervåning som inrymde skolsal och lärarbostad). Öppen bänkinredning och västläktare möjligen från 1870-talet eller 1896. Dekorativa kormålningar i blått och guld, utförda av Georg Holmberg ca 1917. Altartavla, målad av Ole Frövig, samt predikstol likaså från 1917. Bättrings- och viss ommålning av interiören skedde 1998 efter förslag av Lindgrens arkitektkontor, Sundsvall.