Stäng fönster Gotland kn, VISBY BURMEISTER 5 LILLA SKINNBODEN (TAXI)

Historik
KVARTERET BURMEISTER - Kvarteret är beläget i den västra delen av Visby innerstads stadskärna, med kvarterets fastigheter på båda sidor om ringmuren. Ringmuren är bevarad i större delen av kvarteret, dock saknas en sträcka av denna på fastigheten Burmeister 5. Kvarteret är avlångt och gränsar med långsidorna till Strandgatan i öster och Tage Cervins gata i väster, medan kortsidorna gränsar ut mot Packhusplan i norr och Donners plats i söder. Före den nu rådande fastighetsindelningen tillhörde Burmeister Strandrotens första kvarter med tomterna 55-57.
Kvarteret låg under medeltiden omedelbart innanför hamnen på mark som liksom Strandgatan hade skapats genom utfyllnad. Fyllnadsmassor av bland annat keramik och benmaterial har påträffats vid arkeologiska undersökningar i kvarteret, däremot inga byggnadsrester. Kvarteret nyttjades troligen som marknadsplats under medeltiden, med ett strategiskt läge mellan Strandgatan och den dåvarande hamnen. Först under 1600-talets andra hälft planlades och bebyggdes kvarteret. Vid denna tid sträckte sig kvarteret längre söderut över den norra delen av Donners plats. Det var fastigheterna invid Strandgatan längst i norr och längst i söder som bebyggdes av stadens borgare, medan övrig mark användes till trädgårdar. Kvarteret har fått sitt namn efter den tyske handelsmannen Hans Burmeister. Han lät uppföra det så kallade Burmeisterska huset, som ligger på, och utgör större delen av, fastigheten Burmeister 4. Huset är ett av de bäst bevarade köpmanshemmen från 1600-talet i Visby. Tillsammans med ett ditflyttat korsvirkeshus från 1500-talet och en bevarad del av en 1700-talslada på Burmeister 5 utgör Burmeisterska huset kvarterets äldsta byggnader, samtliga tre byggnader uppförda i trä med varierad konstruktion. Liknande bebyggelse har funnits även på Burmeister 2, dock ersatt av ett kalkstenshus under 1800-talets slut.
Idag består kvarteret av fem fastigheter samt en grön yta, som ligger i kvarterets nordvästra hörn. Med undantag av ovan nämnda hus, domineras kvarteret av 1900-talsbebyggelse som ersatt äldre gårdshus. Kvarteret präglas idag av den restaurang- och krogverksamhet som främst bedrivs under sommarsäsongen.

BURMEISTER 5, LILLA SKINNBODEN (TAXI) - Fastigheten Burmeister 5 ligger omedelbart utanför stadsmuren i kvarterets mellersta del, gränsande till Tage Cervins gata i väster och Strandgatan i öster. I norr gränsar fastigheten till en bit parkmark. Under medeltiden nyttjades fastigheten troligen som marknadsplats intill det dåvarande hamnområdet.
Fastigheten tog form under 1600-talets senare hälft och användes då likt andra tomter i Almedalsområdet som trädgård. Troligtvis bebyggdes den först 1864 då Visby bränneribolags ångbränneri lät uppföra en stor trälada på tomten. Fastigheten minskade något 1905, då dess södra hälft inköptes av Visby stad för att styckas av och ingå i Burmeister 4. Samtidigt revs den södra hälften av ladan då restaurangen uppfördes på grannfastigheten Burmeister 4. Resterande del av ladan på Burmeister 5 revs 1935 för att ersättas av en serveringsveranda till restaurangen. Uteserveringen täcktes med ett glastak 1955 och byggdes vidare in, med väggar till en inomhusservering 1969. Restaurangbyggnaden, kallad Kneipen, upptog fram till en fastighetsreglering 2004 hela tomtytan på Burmeister 5. Efter fastighetsreglering kom, förutom de sammanbyggda restaurangbyggnaderna i väster, ytterligare två byggnader att ingå i fastigheten. Den ena är ett korsvirkeshus i fastighetens norra del, ursprungligen från 1500-talet, som Turistföreningen 1906 lät även flytta hit från fastigheten Städet 1 då det var rivningshotat. Den andra byggnaden som kom att ingå i Burmeister 5 är den s k "Lilla Skinnboden" eller "Taxi", en bevarad rest av en skiftesverkslada från 1700-talet. Den är belägen i fastighetens sydvästra hörn, invid stadsmuren och ingick tidigare i fastigheten Innerstaden 1:2 som omfattar stora delar av områdets gatumark. Ladans västra del revs då Tage Cervins gata anlades, i början av 1900-talet. Byggnadens östra gavel ansluter mot muren på ett sätt som förr var mycket vanlig. På 1930-talet inrättades en taxistation i byggnaden, senare har den sommartid använts som försäljningslokal. Numera inrymmer den bl.a. kontor.
Större delen av den delvis terrasserade och kalkstensbelagda gården som tidigare var en del av Burmeister 4 kom efter 2004 års fastighetsreglering att ingå i Burmeister 5. Gårdsrummet avgränsas ut mot Strandgatan i öster av ett trästaket.

KÄLLOR: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0
Fastighetsreglering berörande Visby Burmeister 4 och 5 och Visby Innerstaden 1:2, Gotlands kommun. Ärendenummer I048, Akt 09-VIS-788, 2004-11-16