Stäng fönster Tranås kn, GÖBERGA 1:34 GÖBERGA GÅRD

Historik
Göberga är känt sedan 1411. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes sannolikt omkring 1660 av Erik Drake, sedermera generalmajor och vice guvernör över Pommern. Troligen byggdes huset av hantverkare från det närbelägna Gripenberg, där Erik Drake var tillsyningsman. Efter en ombyggnad under 1700-talets senare hälft fick huvudbyggnaden i stort sett det utseende den har idag. Huvudbyggnaden är uppförd av timmer i en våning och klädd med stående panel. Mittpartiet accentueras av en svängd frontespis på entrésidan. På taket reser sig en åttakantig lanternin i två våningar. Den har karnissvängda, spånklädda huvar och en vindflöjel med årtalet 1658 samt fyra urtavlor och fyra målade vapen: ätterna Drakes, Holmers, Rehnskiölds och Bogemans jämte deviser: "Akta tiden; Värna friden; Svensk Tro; Ingons tyrann; Ingons träl". Interiören fick i huvudsak sin prägel vid 1900-talets början. Gårdsplanen flankeras av två kvadratiska flyglar under pyramidtak. De är sannolikt samtida med huvudbyggnaden. I parken finns fiskdammar från 1660-talet, anlagda av Erik Drake.