Stäng fönster Lidköping kn, ODIN 1 GREVEHUSET

Historik
"År 1670 fick Magnus Gabriel de la Gardie privilegier på den planerade nya staden i Lidköping. som då hörde till Läckö grevskap. Sedan rådhuser satts upp lades hösten 1674 grunden till de la Gardies eget hus vid torget, "grevehuset", som det kallades redan från början. Här uppfördes en byggnad med huvudfasad mot torget och i vinkel mot denna en källarlänga. Huset försågs 1675 med ett högt torn, troligen en takryttare.

Huvudbyggnaden i kvarteret Odin 1 ligger på platsen för "grevehuset'' och torde vara identisk med detta. Huset är uppfört av timmer i två våningar och klätt med lockribbspanel samt har valmat tak. Av den ursprungliga rumsplanen finns endast en del bevarad i övervåningen, medan bottenvåningen är helt ombyggd. En målad dörr från "grevehuset", troligen från 1600-talet, finns bevarad i Lidköpings hantverksmuseum.

Källarlängan vid Mellbygatan är sammanbyggd med huvudbyggnaden. Bottenvåningen är uppförd av putsad sten och har två ingångar med rundbågiga portomfattningar av huggen kalksten. Från gården finns fyra ingångar. Källaren innehåller fyra parvis förbundna, kryssvälvda rum. Övervåningen är av trä och klädd med lockribbspanel. Den rymmer magasinslokaler.

Östra flygeln längs Kylandersgatan tillbyggdes omkring 1860. Den är av trä och klädd med lockribbspanel.
I kvarterets södra del revs i mitten av 1970-talet tre uthuslängor innehållande bl a äldre ladugård samt en loftbod som torde ha tillhört den ursprungliga anläggningen. På platsen uppfördes en nybyggnad för Systembolaget."

Källor: ovanstående text är hämtad ur "Byggnadsminnen 1961-78" Riksantikvarieämbetet, Liber förlag, Arlöv 1981, ISBN 91-38-06360-3

Litteratur
Gillberg, H. "Om Lidköping". Akademisk avhandling 1744-46. Lidköping 1961 (nytr)