Stäng fönster Forshaga kn, ULLERUDS PRÄSTBOL 3:1 ÖVRE ULLERUDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – ÖVRE ULLERUD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. År 1670 avsöndrades Ransäter.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i nedre Klarälvsdalen. Kyrkan ligger centralt i odlingsbygden som breder ut sig på bägge sidor om Klarälven ovanför en sluttning ner mot älven. Den nuvarande träkyrkan från 1700-talet föregicks av en medeltida träkyrka.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den första träkyrkan uppfördes sannolikt under medeltiden. År 1672 utvidgades den med korsarmar.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande korskyrkan med utbyggd sakristia i öster uppfördes 1725-27 i liggtimmer. Västtorn tillbyggdes 1796.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans exteriör och interiör präglas av genomgripande restaureringar under 1800- och 1900-tal; kyrkans yttre förändrades 1867 då timmerväggarna som tidigare varit spånklädda blev brädfodrade och vitmålade samt fönster- och portalomfattningarna fick nuvarande form. De valmade taken är klädda med plåt. Ingång i väster via tornets bottenvåning samt på de norra och södra korsarmsgavlarna. Kyrkorummet har panelklädda innerväggar och täcks av två korsade tunnvalv, delvis burna av inställda pelare. Den nuvarande bänkinredningen tillkom vid den omfattande restaurering som utfördes omkring 1970 av arkitekt Carl Hampus Bergman. Altaruppsatsen och predikstolen, arbeten i provinsiell senbarock, är utförda 1740 av Isac Schullström respektive 1778 av Eric Grund, bägge från Karlstad.