Stäng fönster Surahammar kn, VÄSTSURA 10:1 SURA KYRKA

Historik
Under 1800-talet var Sura dåvarande sockenkyrka i trä för liten för den växande befolkningen. Problemet blev akut sedan Lisjö bruk införlivats med socknen, från att tidigare ha tillhört Munktorp. Ett förslag att bygga ut korsarmar avskrevs och istället fattades beslutet att uppföra en större kyrka i sten. För ändamålet anlitades Överintendentsämbetets arkitekt Gustaf Pettersson, som färdigställt ritningar och arbetsbeskrivning i februari 1890. Hösten 1890 lades grunden till Sura Nya kyrka.

För mer detaljerad historia se byggnaden/Kyrkans historia samt bifogad PDF med detaljerade händelselistor med årtal, upphovsmän och specifika källhänvisningar.

Otryckta källor
Surahammars församlingsarkiv (SF):
• O I A: 2, Arbetsbeskrivning för kyrkobyggnaden å Sura, Västerås län, skriven av Gustaf Pettersson den 15/2 1890
• O I A: 2, Handlingar från 1935-36 års inre och yttre förnyelse
• O I A: 3, Skrivelse och handlingar från 1968-69 års arbeten

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV b; 107, Visitation 1928-48

Litteratur
Berggren, Bonzo: Kyrkorna i Västmanlands län: en presentation i text och bild över samtliga kyrkor tillhörande Svenska kyrkan/utgiven av Västmanlands nyheter - Västerås 1982
Sjögren, Josef: Orgelverken i Västerås stift – En historisk översikt 1952, Nordiska museet/Stockholm 1952
Sura kyrkor genom tiderna – En minnesskrift till Sura kyrkas 50-årsjubileum, Västerås: Västmanlands folkblads tryckeri 1942

Övriga tryckta källor