Stäng fönster Rättvik kn, ÖVRE GÄRDSJÖ 31:7 BLÅNNESLADAN

Historik
Blånnesladan i Övre Gärdsjö är belägen ca 10 km nordost om Rättviks samhälle. Ladan ligger enskilt på brukad mark.

Djurhållningen har utgjort grunden för jordbruket i Gärdsjöområdet. Det brukningssystem som funnits innebar att stora områden utanför byarna utnyttjades. På somrarna vistades djuren på sommarbete vid fäbodar långt från hembyarna. Vinterfodret hämtades på stora arealer slåttermark, slogar. I Gärdsjöområdet finns ca 350 hölador bevarade. I höladorna lagrades höet från slogarna. På vintern forslades höet hem till gårdarna på vinterföret. De många ladorna som fortfarande ligger utspridda i landskapet ger en bra bild av bruket.

Ladorna representerar svenskt timmerbyggande under 700 år, de är byggnadstekniskt intressanta och visar hur timmerbyggnadstekniken utvecklats under dessa århundraden. Alla timrade lador har flyttats en eller flera gånger och många av dem har haft andra funktioner under vissa perioder. Genom att studera timringstekniken och knutarnas konstruktion och form kan vi se när en byggnad är uppförd. Man kan även datera byggnader genom att med dendrokronologisk datering avgöra när virket till byggnaden är avverkat. För att få fram den ursprungliga åldern antas att byggnaden byggdes av färskt virke.

Blånnesladan är den äldst daterade ladan i Gärdsjöområdet. Den är timrad av virke dendrokronologiskt daterat till 1293-94. Den flyttades till sin nuvarande plats någon gång efter storskiftet på 1830-talet. Enligt storskifteskartan finns ingen byggnad markerad på den nuvarande platsen. Marken brukades som slog. Ägaren var Werker Erik Hansson vars gårdstomts byggnader låg enbart ca 30 meter nordost om ladans nuvarande plats. Marken benämns enligt inventering 1994 för Dyrsmedsåkern. Enligt storskifteskartan hette marken väster om vägen som ligger väster om ladan Dyrsmedsgärdet. Slogen där ladan är placerad är listad under Werker Erik Hanssons gårdstomt. Namnet Blånnes är efter Blånnesgården som ladan förmodligen kommer från.

Ladan uppmäter 4,7 x 3,6 meter. Den är timrad av rundvirke. Knutarna är enkla rännknutar med sexkantshjässor. Timret är obehandlat. Under det nuvarande taket av lertegel finns rester av pärt som vilar på glest lagda åsar och ett undertak av längsgående brädor. Golvet är lagt av kluvna stockar. Ladan står på hörnstenar.

Blånnesladan i Övre Gärdsjö är den äldsta representanten för det stora bestånd av lador som finns i Gärdsjöområdet som vittnar om det slogbruk som varit så karaktäristiskt för trakten. Ladans höga ålder, som gör den till en av landets äldsta timmerbyggnader, utgör ett grundläggande och mycket stort kulturhistoriskt värde.

Ingår i riksintresseområde Övre och Nedre Gärsbyn

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Dalarnas län, 2007-09-04, Dnr432-4862-00