Stäng fönster Orust kn, TEGNEBY-LUNDEN 1:25 NÖSUNDS KAPELL

FÖRSAMLING 1995: TEGNEBY
BEFOLKNINGSTAL - Se Tegneby

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Tegneby medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Nösunds kapell i Tegneby socken ligger på fastigheten Tegneby-Lunden. Läget är högt med vid utblick, på Orusts sydvästra udde, ca 1 km nordost om tätorten och ca 6 km sydväst om moderkyrkan i Tegneby.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan uppfördes 1912 efter ritningar av Axel Johansson, som även är dess byggmästare. Kapellet präglas av nygotik. Det är av trä med enskeppigt långhus, smalare, polygonal korabsid samt ett västtorn med spetsgavlar.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset täcks av ett tredingstak. En bred, svagt spetsbågig triumfbåge skiljer kor och långhus. Som sakristia fungerar ett utrymme, avskilt genom en skärm som byggts ihop med altaret i korabsiden. Både altaret och skärmen härrör från byggnadstiden och har målad fältindelning. På skärmen står fyra evangelistskulpturer, utförda av Carl Johan Dyfverman. Denne är även mästare till den målade gipsreliefen från 1890 över altaret och som en tid ersatte den ursprungliga altarmålningen i moderkyrkan i Tegnaby. Predikstolen snidades 1938 i 1600-talsstil av bröderna Isaksson, Lunden (nära Nösund). Bänkinredningen är öppen. I väster står en läktare.