Stäng fönster Laholm kn, SKUMMESLÖV 31:1 M.FL. SKUMMESLÖVS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SKUMMESLÖV

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i norra utkanten av tätorten Skottorp, strax invid järnvägen. Socknen består till största delen av öppen odlingsbygd i anslutning till Laholmsbukten. I socknen ligger den medeltida storgården Skottorp som tillsammans med Dömestorp i Hasslövs sn bildar riksintresseområde (se Hasslövs sn).

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidförsett kor samt i väster ett stentorn i jämnbredd med långhuset. Kyrkan, som härrör från äldre medeltid, bevarar i stort sett sina medeltida mursträckningar. Byggnaden är helt uppförd i huggen gråsten. Även det breda västtornet är från äldre medeltid och torde höra till kyrkans ursprungliga planläggning. Ett senmedeltida murat vapenhus i långhusets nordvästra del revs i mitten av 1800-talet. Tornet fick 1774 en överdel i trä. Under 1700-talet och förra delen av 1800-talet var tornets bottenvåning avdelad som gravkor för ägarna till godset Skottorp.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitmålad direkt på stenen och de kraftiga murarna genombryts av i senare tid upptagna spetsbågiga fönsteröppningar. Långhus och kor täcks av separata sadeltak och det breda västtornet kröns av en brädfodrad överbyggnad med huv och lanternin. Huvudingång genom tornets bottenvåning. Absiden har hjälmvalv och tornet ett senmedeltida ribbvalv, men kyrkan har i övrigt inte haft stenvalv. Långhuset täcks av ett flackt brädvalv. Kyrkans interiör präglas av en restaurering som gjordes 1991-92. Vid detta tillfälle inreddes bland annat rum under läktaren dit sakristian flyttades, från den tidigare placeringen i absiden. Små fragment av kalkmålningar har konstaterats i långhus och kor. Koret avgränsas av en rundvälvd triumfbåge, och altaret pryds av en kopia av det senmedeltida altarskåp, som nu förvaras på Lunds Universitets Historiska museum. I kyrkan finns också ett par medeltida träskulpturer föreställande jungfru Maria, samt en stor tärningskapitälformad dopfunt.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Predikstolen kommer ursprungligen från Östra Karups kyrka, den fick sin nuvarande plats 1943.