Stäng fönster Vadstena kn, VÄVERSUNDA 27:1 VÄVERSUNDA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - VÄVERSUNDA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger lågt i terrängen, alldeles invid sjön Tåkerns västra strand 11 km norr om Mjölby. På kyrkplatsen har påträffats fragment av tidiga gravvårdar av s.k. Eskilstunatyp, vilket tyder på att en kyrka funnits här under 1000-talet. Av Väversunda stora by återstår bara två äldre fastigheter på den gamla bytomten, varav den ena är prästgården, Jöns Jacob Berzelius födelsegård. På litet avstånd ligger den moderna församlingsgården. Miljön kring Väversunda ingår som en del i riksintresseområdet runt Tåkern.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, ett smalare absidkor, en sakristia på korets nordsida samt ett vapenhus på långhusets sydsida; i väster finns ett torn av långhusets bredd, vars nedre del är av sten och dess övre del av trä. Enligt dendrokronologiska dateringar har kyrkan uppförts under 1160-talet. Sannolikt under senmedeltiden tillbyggdes sakristian. Vapenhuset tillkom 1640-49. År 1771 uppfördes tornet i väster under ledning av byggmästare Bengt Björkman.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade under spåntäckta takfall. Västtornet, vars påbyggnad av trä är panelklädd och vitmålad, kröns av en kort spira. Ingång i söder via vapenhuset. Kyrkorummet har förändrats i etapper. Takstolarna var ursprungligen synliga nedifrån, men doldes ganska snart av ett plant innertak, som i sin tur avlöstes av de nuvarande senmedeltida valven. Till de intressanta romanska detaljerna hör takstolarna, de ornerade remstyckena samt fragment av ursprungliga kalkmålningar på kyrkvinden. Även i absiden finns en romansk framställning av Majestas Domini, vilken dock starkt förvanskats genom en senare imålning. Korets tunnvalv har en rik, huvudsaklingen vegetativ barockmålning, daterad genom inskrift till 1658. Av de medeltida inventarierna finns den romanska dopfunten kvar och en kopia av kyrkans 1100-talskrucifix av Volto Santotyp. Norra korväggen har en medeltida sakramentsnisch med bevarat järngaller. Predikstolen är från 1947. I övrigt finns en utställning med rester av takutsmyckningen och tidigkristna gravmonument i vapenhuset; där har också sydportalens romanska dörr fått sin plats.