Stäng fönster Gällivare kn, SOUTUJÄRVI 10:6 SOUTUJÄRVI KYRKA

Soutujärvi kyrka är uppförd 1963 efter ritningar av arkitekt Jan Thurfjell.

Kyrkan med den sammanbyggda lägre församlingsdelen bildar ett T-format komplex. Församlingsdelen kan med vikvägg öppnas mot kyrkorummet och utvidga detta. Församlingssalen har 1989 tillbyggts åt nordväst. Anläggningen ligger på en naturtomt i samhällets mitt, medan kyrkogården, invigd 1950, ligger ca 1 km från kyrkan. Kyrkorummet har rektangulär plan och är uppförd i trä med ett högt och brant skifferklätt sadeltak. Ett högt sidoställt klocktorn i söder inrymmer sakristia i bottenplanet. Fasaderna är klädda med vitmålad träpanel förutom församlingssalens kortsidor som är av rött tegel. Kyrkorummets innerväggar och innertak är utförda i mattfernissad furupanel, med bärande limträbalkar. Inredningen har enkla geometriska former med altarbord i granit, predikstol och bänkar i furu. Altarvägsvävnaden är komponerad av Brita Rendhal. Interiören belyses av högt sittande smala fönsterband samt av ett stort fönster i gavelspetsen.

KÄLLA: Beslut om skydd - kyrkliga kulturminne 4 kap. KML., Riksantikvarieämbetet, 1992-12-10. beteckning 312-2338-2002

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Soutujärvi kyrka är uppförd av trä, den har rektangulär plan och brant sadeltak. Takbeklädnaden är skiffer. Fasaderna är klädda med vitmålad träpanel. Klocktornet, i vit ribbkonstruktion, är sidoställt. Sammanbyggd med kyrkan är församlingsdelen.

Kyrkorummets branta tak bärs upp av limträbalkar. Både tak och väggar är klädda med obehandlad furupanel. Kyrkan har trägolv och en bänkinredning i öppna kvarter.

Altarväggens vävnad är ett verk av Brita Rendahl.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.