Stäng fönster Gotland kn, HEMSE KYRKOGÅRDEN 1:1 HEMSE KYRKA

Historik
Hemse kyrka föregicks av en stavkyrka från 1100-talets förra hälft, nu rekonstruerad i Statens historiska museum. Vid en restaurering 1896 upptäcktes väggplankorna i den nuvarande kyrkans golv. Den befintliga medeltida kyrkan består av långhus och smalare absidkor uppfört av sandsten, samt västtorn av kalksten. Koret härstammar från 1100-talets slut, medan långhuset tillkom under 1200-talets första hälft. Tornet tillkom under 1200-talets mitt. Sakristian på korets norra sida är från 1896. Kyrkans fasader är vitputsade med hörnkedjor i huggen kalksten. Långhus och kor har tegeltäckta sadeltak, absidtaket är valmat. Tornet har rundbågiga kolonnettförsedda ljudöppningar och kröns av en åttkantig spira. Av kyrkans tre portaler (korportal samt nordlig och sydlig tornportal) är södra tornportalen ståtligast och utgör huvudingång. Den tillkom vid en modernisering av kyrkan omkring 1300, då troligen även långhusets ursprungliga sydportal flyttades till tornets nordsida, kyrkans valv slogs och tornet fick sitt västfönster. Fönsteröppningarna är resultatet av förstoringar och upptagningar vid 1800-talets mitt. Det enskeppiga långhuset täcks invändigt av två tältvalv. En smal, svagt spetsbågig triumfbåge leder till koret, tornbågen är betydligt bredare. Ringkammare och kor täcks av varsitt tältvalv. Vid en restaurering 1962-63 (arkitekt Olle Karth) återställdes kyrkans medeltida målningar i mer ursprungligt skick.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998. Reviderat i samband med inskrivningen 2002