Stäng fönster Gotland kn, ALA KYRKOGÅRDEN 1:1 ALA KYRKA

Historik
Ala kyrka ligger tillsammans med en grupp gårdar invid en kurva i den tidigare huvudvägen, som senare rätats ut och flyttats längre västerut. Byggnaden är uppförd av putsad kalksten. Den består av ett romanskt långhus från 1100-talets mitt, ett torn i väster med kolonnettförsedda ljudgluggar i väster från 1200-talets andra fjärdedel och ett kor från 1200-talets mitt i öster. Men genom att hela kyrkan, så när som på den med koret samtidigt uppförda sakristian vid dess norra sida, getts samma bredd, och koret och långhuset dessutom samma takhöjd har skillnaden mellan de olika delarna tonats ned. Ingångar med huggna portalomfattningar finns i tornets norra och södra sidor och dessutom i korets sydfasad. Den salkyrkolika interiören är uppdelad i tre delar: det välvda koret, långhuset med plant innertak av trä och den välvda ringkammaren. Kyrkan härjades av brand 1938, varefter yttertaken och den märkliga kupolformade spiran från 1780 rekonstruerades och den nuvarande inredningen tillkom. I det inre märks ännu den släta dopfunten av kalksten från 1200-talets mitt, kalkmålningar av "Passionsmästaren" från 1400-talet, draperimålning i koret från 1700-talet och ett flertal medeltida ristningar i putsen i ringkammaren. Glasmålningarna utfördes av Oskar Brandtberg 1938-40.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.