Stäng fönster Mora kn, OXBERG 244:1 OXBERGS KAPELL

Historik
Oxbergs kapell är beläget mellan landsvägen i söder och älvbranten i norr. Det har sitt ursprung i ett enkelt bönhus, byggt av byborna omkring 1720, och överlämnades till Mora församling 1938. Ca 100 m sydost om kapellet, på en höjd, ligger begravningsplatsen invigd 1877.
Träkapellet består av ett rektangulärt långhus med tresidig koravslutning, torn i väster samt sakristia på den norra sidan.
Det ursprungliga rektangulära bönhuset flyttades och ombyggdes 1798, härmed tillkom en sakristia (nu riven). Västtornet tillfogades mellan 1850 och 1866. 1875-76 utbyggdes koret till befintlig form och kapellet reveterades. Den befintliga sakristian är från 1966 och ritad av Per-Erik Holin; den gamla revs 1915.
Kapellets nuvarande utseende härstammar i princip från arkitekt Fredrik Falkenbergs genomgripande restaurering 1915; då avlägsnades reveteringen och väggarna träpanelades såväl ut- som invändigt, samt tornet fick sin klockformade huv. Exteriörens stående träpanel är rödfärgad. De stickbågiga spröjsfönstren är vitmålade, liksom ingången på tornets västsida.
Invändigt täcks långhuset av ett trätunnvalv, medan korpartiet har ett plant tak. Dekormålningen är utförd av konstnären Yngve Lundström 1915, liksom altartavlan. Predikstolen tillverkades för Mora kyrka 1639 och skänktes till Oxberg 1757.