Stäng fönster Vänersborg kn, TUNHEM 1:42 VÄSTRA TUNHEMS PRÄSTGÅRD

Historik
Ursprungligen låg prästgården strax sydost om kyrkan men brändes av danskarna under Kalmarkriget 1612. Vid återuppförandet valde man ett ur säkerhetssynpunkt mer skyddat läge ett par hundra meter sydost om kyrkan. Den nuvarande prästgården omfattar 12 byggnader: Huvudbyggnad med två flyglar, magasin, lusthus, brygghus, hönshus, svinhus, vedbod, stenkällare, stall och vagnslider (nu delvis garage) samt ett avträde. Källaren och brygghuset är byggda av sten, övriga hus av trä.
Huvudbyggnaden härrör från 1722. År 1923 genomgick den en omfattande restaurering, varvid bl a ett flertal takkupor togs upp. Den långsträckta envåningsbyggnaden med sitt höga sadeltak bevarar dock mycket av sin 1700-talsprägel. De båda envåningsflyglarna härstammar troligen också från 1700-talet. Den södra inrymmer f d visthusbod, bagarstuga och f d pastorsexpedition med arkiv, det senare tillbyggt 1916. Expeditionsrummet var ursprungligen drängstuga. Den norra flygeln har tidigare tjänat som arrendatorsbostad.
Brygghuset användes enligt uppgift tidigare som brännvinsbränneri. Huvuddelen av uthusbyggnaderna härstammar från 1800-talet. Samtliga byggnader är rödfärgade och har tegeltak.
Västra Tunhems prästgård är länets mest kompletta och bäst bevarade äldre prästgårdsmiljö.