Stäng fönster Tierp kn, TIERPS KYRKBY 5:1 TIERPS KYRKA

Tierps kyrka ligger vid E4:an, utanför Tierps samhälle.

Kyrkogårdens östra stiglucka kan delvis vara av medeltida ursprung. Kyrkan är en av landets största landskyrkor, och pastoratet var under medeltiden prebende för en kanik vid Uppsala domkyrka.

Byggnadsmaterialet är gråsten och tegel. Planen är rektangulär, salkyrka, med sakristia på korets nordsida. Strävpelarna i kyrkans hörn kröns alla av spiror. Fasaderna är vitputsade och kyrkan täcks av ett brant sadeltak.

Hela kyrkan har uppförts under 1200-talets senare del eller omkring 1300. Valven slogs omkring 1430-1460, vid samma tid byggdes gavlarna om. Valven bemålades på 1460- eller 1470-talet.

På 1770-talet putsades exteriören och interiörens kalkmålningar överkalkades. Fönstren fick sin nuvarande storlek på 1880-talet. 1914-15 framtogs medeltidsmålningarna på nytt och kyrkan fick en ny inredning. Ny bänkinredning tillkom vid 1951-52-års restaurering, samtidigt ombyggdes sakristian och nytt altare murades.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996