Stäng fönster Karlstad kn, SÖDRA GRAVA 1:4 M.FL. GRAVA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GRAVA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Forshaga kapellförsamling utbruten 1908.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan, vilken ligger på Vänerslätten norr om Karlstad på Klarälvens västra sida, har medeltida ursprung. Numera står en korsformad stenkyrka, utvidgad i flera etapper under 1600- och 1700-talen, på platsen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan har korsformad plan med oktogonal korsmitt, tresidigt avslutad korsarm i öster samt torn i väster; den östra korsarmen inrymmer ett rakslutet korparti med bakomliggande sakristia. I det befintliga långhusets ingår sannolikt partier av en medeltidskyrka, ovisst dock i vilken omfattning. Enligt uppgifter i sockenstämmoprotokoll och andra handlingar hade kyrkan, innan 1600-talets ombyggnad, en enkel rektangulär plan. Kyrkans nuvarande planform
härrör delvis från 1635-45, då den gamla kyrkan förlängdes och erhöll ett tresidigt korparti, samt västtorn tillbyggdes. De dominerande korsarmarna på långhusets syd- och nordsida tillbyggdes 1684 respektive 1764. Det till synes medvetet utformade oktogonala kyrkorummet bör dock ha utförts vid det senare årtalet. Uppdraget att göra ritningar till 1764 års förändringar gavs till domkyrkobyggmästaren Christian Haller, men arbetet kom efter dennes död att ledas av byggmästare Hohmann.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans murar är vitputsade såväl ut- som invändigt samt genombryts av rundbågiga muröppningar. Västtornets överbyggnad med huv, lanternin och kort spira fick sin utformning 1862. Samtliga byggnadskroppar täcks förövrigt av valmade sadeltak med skifferbeläggning. Ingångar till kyrkan sker i väster, via tornets bottenvåning, samt i norra och södra korsarmsgavlarna. Det korsformade kyrkorummet har putsade väggar och ett tunnvalv med profilerad taklist. Altaret står mot en rak vägg som avdelar den bakomliggande sakristian. Kyrkan genomgick en omfattande restaurering 1932 efter förslag av arkitekt Bror Almqvist, bl.a. ommålades då hela interiören, ett korskrank från 1800-talet borttogs och hela altaruppsatsen flyttades närmare korets fondvägg. Kyrkans fasta inredning har förnyats i etapper under 1800- och 1900-talen. Predikstolen tillkom 1827, altaruppsatsen 1862, orgelfasaden1863, samt bänkinredningen 1932.