Stäng fönster Växjö kn, ASA-KRÅKETORP S:1 ORDENSHUSET ASA-THOR

Historik
Logen 4288 Asa-Thor av IOGT bildades år 1911. Föreningens ordenshus är beläget på ett område som var marknadsplats 1757-1919. År 1925 tog orden över den "finka" som användes vid dessa marknader. 1932 tillkom en vinkelställd tillbyggnad.
Ordenshuset i Asa ligger lite för sig själv, med den smala grusvägen på ena sidan och skogsbrynet på den andra. Tomten är avgränsad med huggna stenstolpar och nät. Nära vägen står en minnesten som erinrar om när Kristina Nilsson sjöng på marknaderna.
Ordenshuset består av två vinkelställda huskroppar i trä, under ett eternitklätt sadeltak. Fasaden är klädd med faluröd locklistpanel med vita knutar och fönsterfoder. Stengrunden är rejält uppbyggd av huggna stenblock.
Entrén är belägen på ena långans gavel mot vägen. Dörren är beigemålad liksom biljettluckan till höger. Över dörren sitter ett litet skärmtak på två vitmålade konsoler.
En utomhusscen ligger i anslutning till ordenshuset. Det är en rektangulär byggnad av trä, som vilar på höga, huggna stenpålar. Sadeltaket är täckt med svart eternit. Dansbanan som låg framför scenen är riven.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Kronobergs län, 1996-09-06, Dnr 221-188-95.