Stäng fönster Ronneby kn, JOHANNISHUS 1:2 MÖLLERYDSSTUGAN

Historik
Högloftsstugan i Mölleryd har varit manbyggnad i en bondgård som tidigt inlemmades i Johannishus fideikommiss. Ekonomibyggnaderna är sedan länge borta. Huset var fram till 1948 bostad för en av godsets anställda.
Hustypen, ofta kallad sydgötiskt hus, består av en lägre stuga - det egentliga bostadsrummet - med tillbyggda lofthus, s.k. häbbare. Dessa härbärgerade ursprungligen spannmål och viktualier eller fungerade som kistekammare. Det sydgötiska huset, som är känt redan under tidig medeltid, finns främst i Halland och Blekinge men förekommer även i Bohuslän, delar av Skåne samt på södra Öland. Före år 1800 tycks hustypen ha varit vanlig som manbyggnad på de blekingska bondgårdarna.
Möllerydsstugan är möjligen uppförd redan under 1600-talet. Husets märkligaste del är det tvärställda bakhäbbaret med uppsnittsornerad utkragad övervåning.
Högloftsstugor av liknande slag kan bl.a. ses i Vämöparken i Karlskrona samt på Skansen i Stockholm och Kulturen i Lund. Dessa kommer från nordvästra Blekinge, där typen var vanlig ännu omkring 1900.