Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Uppvidinge kn, LENHOVDA 56:2 LENHOVDA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - INLEDNING - Kyrkan är uppförd 1839-43 efter modifierade och reviderade ritningar från 1938 av Carl Gustaf Blom Carlsson, som redan 1833 uppgjort ett förslag till en betydligt större treskeppig byggnad avsedd att rymma över 1000 personer. Beslut om nybygge hade tagits 1827 och 1827 och förnyats 1831 vid sammanträde med biskopen Esaias Tegnér. Platsen för den nya kyrkan förlades till en tomt öster om den gamla kyrkan och kyrkogården. Den gamla kyrkan revs medan kyrkogården behållits som begravningsplats. Som byggmästare omtalas häradsmuraren Jonas Malmberg. Kyrkan togs i bruk 1843 och invigdes 1846 av Tegnérs efterträdare Christofer Isaac Heurlin.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd, halvrund sakristia i öster och torn i väster. Ingång genom tornet samt mitt på vardera långsidan. Planen följer Blom Carlssons reviderade förslag frånsett att kyrkorummet gjorts något smalare och längre, sakristian halvrund istället för rektangulär och fönsterantalet utökats från fyra till sex i vardera långhusmuren. Uppförd i sten, utvändigt spritputsad och avfärgad i gulgrått med vita, släta lister i hörn och runt öppningar. Sockeln är putsad och avfärgad i grått. Lanterninen av trä är målad i gult och vitt. Taktäckningen utgörs av kopparplåt.

EXTERIÖR - Kyrkans exteriör följer, frånsett de nämnda planförändringarna och vissa detaljer, förslaget från 1838 och är en fin representant för den sena nyklassicismem Utmärkande är den betonade portalomfattningarna och det kraftiga listverket, som även dragits upp runt tornets urtavlor.

INTERIÖR - Även ritningarna till altarprydnad, predikstol, läktare och orgelfasad utfördes av Blom Carlsson. Inredningen blev dock i förhållande till ritningarna något förenklad i detaljerna. Det stora altarkorset har senare utbytts mot den gamla kyrkans altaruppsats från 1748 av Peter Segervall. Bänkinredningen har likaså utbytts. Den nuvarande, som tillkom vid renoveringen 1937, är dock sluten mot mittgången liksom den ursprungliga men nu placerad i två kvarter istället för fyra. Vid renoveringen 1967 tillkom inbyggnaderna under läktaren och den för kyrkorummets karaktär främmande färgsättningen, där blått dominerar.

ÄLDRE RITNINGAR - 1833 ny kyrkobyggnad (C G Blom Carlsson); 1836 dito; 1837 dito; 1838 dito; 1848 ritning till orgel (C G Blom Carlsson).

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D2. 1993