Stäng fönster Sjöbo kn, KÄRRSTORP 13:1 ÖSTRA KÄRRSTORPS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Uppförd och ansluten till den gamla kyrkans torn 1846 efter ritning av Johan Fredrik Åbom. Invigd samma år. 1860-62 förlängd mot väster och det äldre tornet ersatt med ett nytt, ritat av Johan Söderlund.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd, halvrund sakristia i öster. Torn i väster med huvudingång.

Uppförd av gråsten, putsad och vitkalkad. Svartmålat plåttak.

EXTERIÖR - Oförändrad sedan utbyggnaden 1862. Fasaderna artikuleras genom en kraftig rundbågsfris i anslutning till taklisten samt på tornet.

INTERIÖR - Interiören är förändrad. Altarpartiet har dock, bortsett från altartavlan, som täcker ett tidigare fönster, kvar en del av sin ursprungliga karaktär. Altartavla, "Kristus och den rike ynglingen", av Fredrik Krebs från 1914 föregicks av ett förgyllt kors med ett senare påsatt medeltida krucifix. Den öppna bänkinredningen är likaså från 1914. Predikstolen, av 1600-tals typ, är övertagen från den gamla kyrkan och placerad på sydsidan. Orgelläktaren och även orgelfasaden härrör från 1870-talet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.