Stäng fönster Gävle kn, STRÖMSBRO 77:6 KRONOBRÄNNERIET OCH TESTEBO KVARN

Historik
Anläggandet av ett kronobränneri i Strömsbro påbörjades 1776 genom uppförande av en bränneribyggnad med putsade väggar av gråsten och tegel i tre våningar under brutet tak. Arbetet leddes av stadsbyggmästaren Raphaël Pousette och stadsmurmästaren Daniel Lundqvist. Byggnaden inrymde förutom själva bränneriet även utrymme för mältning och mäskning. Ett vattenhjul i byggnadens södra ände drev pumpar som transporterade vatten upp i byggnaden.
Bränneriverksamheten visade sig dock förlustbringande och utarrenderades 1788 till Gävle stads fem societeter, som drev den fram till 1834, då bränneriet eldhärjades. Den ökade konkurrensen med sydsvenskt potatisbrännvin medförde slutligen verksamhetens nedläggande 1849.
År 1741 köpte Gävle stad en gammal kronokvarn strax invid nuvarande kronobränneriet. Den ombyggdes 1750 till tvåvåningar med putsade stenväggar samt sadeltak, under ledning av borgmästaren Per Ennes, och redovisas på en karta från 1751 som "Nya Quarnen". Den drevs av staden fram till 1849, då både bränneriet och kvarnen såldes till grundarna av Gefle Manufakturaktiebolag. Kvarnen var i drift till 1906, då den ombyggdes till reparationsverkstad. Vattenrännan inom kvarnen används till ett 1923 uppfört kraftverk i anslutning till textilfabriken.