Stäng fönster Varberg kn, GÖDESTAD 1:11 GÖDESTAD KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GÖDESTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är tämligen högt och enskilt belägen. Bebyggelse omger kyrkan på visst avstånd. Församlingshemmet finner man på västra sidan om höjden Kälebjär. Socknen, som är en av Hallands minsta, består till största delen av öppna odlingsmarker. Gödestads ödekyrkogård, med ruin, ligger på en förhöjning i landskapet ca en kilometer sydväst om den nuvarande kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: belägen på annan plats (GÖDESTADS KYRKORUIN). Murad gråstenskyrka med salformad plan, sannolikt av medeltida ursprung. Framför sydingången fanns till och med 1870-talet ett murat vapenhus. Kyrkan hade en fristående klockstapel. Efter att en ny kyrka uppförts på en annan plats fick den gamla kyrkan förfalla. Kyrkoruinen konserverades 1934 och har ännu tämligen höga kvarstående murar.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den murade kyrkan uppfördes 1895-97 efter ritningar av Adrian Crispin Peterson. Kyrkan har utvändigt korsformad struktur med rektangulärt långhus, ett smalare, polygonalt kor i öster, korsarmar i två våningar (bottenvåningen i den norra korsarmen fungerar som sakristia, i den södra som förrådsutrymmen m m), samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är uppförd i nygotisk stil. Yttermurarna är i putsade i gråbrunt och försedda med dekorativ ornering i ljust tegel. Fasaderna artikuleras genom ett system av strävpelare. Koret upplyses av stora rundbågefönster. Kyrkan täcks av sadeltak belagda med mönsterlagd skiffer, och tornet kröns av murade gavlar och en hög, spetsig spira. Huvudingång i väster via tornets bottenvåning. Långhuset täcks invändigt av ett sadeltak av trä med delvis synlig takstol, koret av ett ribbvalv. Interiören var ursprungligen rikt dekorerad, men dekoren har senare övermålats. Inredningen, som i sin helhet är från byggnadstiden, är dock liksom innertakets snickerier välbevarad.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - I kyrkan finns delar av en medeltida kalkstensdopfunt.