Stäng fönster Fagersta kn, SKRIVARGÅRDEN 1:36 ODENSNÄS

Historik
Odensnäs uppfördes mellan åren 1889-1893 och då huset stod färdigt revs den gamla mangårdsbyggnaden, vars plats idag markeras av en springbrunn. Arkitekt var I. G. Clason som under slutet av 1800-talet var en av Sveriges mest tongivande arkitekter och han har bl.a. ritat Bünsowska huset, Nordiska museet, Östermalms saluhall och Hallwylska palatset i Stockholm. Målaren Filip Krouthén utförde all interiör schablonmålning och tapetsering år 1892. Under denna tid lät man även uppföra eller bygga om uthusbeståndet, bagarstugan, kol- och slaktboden samt ladugården. Dessa utgör tillsammans med bostadshuset en enhet.
Trädgården ritades och planerades av länsträdgårdsmästare Johan Larsson på Västmanlands läns hushållningssällskap och stod färdigplanterad år 1897. Odensnäs uppfördes som en representativ villa för Thorells familj och har sedan dess stannat i samma släkts ägo. Idag drivs Odensnäs för restaurang och konferensverksamhet.
Huvudbyggnaden är kvadratisk till formen och uppförd i två plan på stensockel. I byggnaden finns drag som för tanken till medeltida influenser. Takfotens och tornets utkragning samt de branta takfallen med tinnar och torn är sådana exempel. Fasaden är spritputsad i en ljust beigegul kulör med slätputsade detaljer. Verandor och balkonger har svarvade balusterdockor och pelare i brunmålat trä. Taket täcks av grå falsad plåt som på tornhuven är pressad i skiffermönster.
Bagarstugan uppfördes i regelstomme år 1891 och tillbyggdes några år senare. Fasaden är klädd med gulmålad liggande fasspontpanel med vita snickeriet.
Kol- och slaktboden ombyggdes ca 1900 och är en timrad byggnad på stengrund. Fasaden är klädd med faluröd locklistpanel och takfallet är utdraget så att en arkad med vitmålade snickerier bildas.
Ladugården uppfördes ca 1890 av timmer i en u-form. Fasaden är täckt med rödmålad locklistpanel och fönstren och snickerierna är vita. Byggnaden har ett sadeltak belagt med tegel.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västmanlands län, 2003-12-10, Dnr 432-995-92